Primeste articolele pe e-mail!

Ai fost abonat cu succes!
Te rugam sa incerci din nou mai tarziu!

Bună Guvernanță înseamnă: deschidere, participare, responsabilitate, eficacitate, coerență. Guvernanța este un termen confuz, care este confundat foarte des cu „guvernare”, „management”, „administraţie” sau „legislaţie”.  O primă distincție care trebuie făcută este aceea dintre Guvern cu acțiunea sa, guvernare și guvernanță. 

Guvernul este mecanismul de stat investit cu autoritatea și legitimitatea de a acționa asupra cetățenilor prin puterea executivă și prin instituții care concentrează puterea și aplică deciziile. Guvernanța este o “altfel de guvernare”, o alternativă la acțiunea guvernamentală, care vizează redistribuirea puterii în spațiul public printr-o renegociere a autorității și o abordare incrementală a deciziei în rețele parteneriale: parteneriate sociale (guvern – patronat – sindicate), parteneriat public – privat (structuri de stat – mediul de afaceri), sau parteneriat civic (autorități publice – societate civilă).

Guvernanța este o nouă metodă de abordare prin utilizarea procesului de tip "top-down", care a venit ca urmare a neînțelegerii complexului sistem legislativ și a lipsei de eficiență a sistemului de comunicare cu cetățenii. Prin asumarea guvernanței, ca mod de reorientare a relației dintre stat și cetățean, funcțiilor tradiționale ale statului li se adaugă cel puțin cea de mediator/negociator. 

Prin bună guvernanță, ca parte esențială a dezvoltării durabile, se generează noi niveluri ale acțiunii politice și apar noi reguli de comportament politic, modele de interacțiune, precum și noi instrumente de policy-making. Bună guvernanță presupune delegare de competențe, externalizare a serviciilor publice, standardizare și ea generează învățarea de politici, atât din perspectiva instrumentală, cât și societală. 

ARDLD sprijină acest proces prin servicii de consultanţă, activităţi de consultare a opiniei publice, dialog social, stabilirea de parteneriate, elaborarea de metode deschise de coordonare și co-reglementare fiind un partener serios în generarea unor instrumente eficiente de policy-making.