Primeste articolele pe e-mail!

Ai fost abonat cu succes!
Te rugam sa incerci din nou mai tarziu!

Ce se întâmplă în lume

În cei aproape trei ani de la adoptarea Agendei 2030 s-au înregistrat progrese importante, în special în ceea ce privește conștientizarea cu privire la obiectivele de dezvoltare globală durabilă (OGD), dar și în privința mobilizării acțiunilor necesare îndeplinirii lor.


Dar, la scară globală, progresele înregistrate de ODG-uri se petrec mult prea lent. În prea multe domenii - cum ar fi mediul, incluziunea socială, egalitatea de gen, pace, justiție și instituții puternice – progresele sunt lente, fapt ce ar putea pune sub semnul întrebării realizarea strategiilor de dezvoltare durabilă până la termenul limită din 2030.

Cele 17 obiective de dezvoltare durabilă, cu pictogramele lor colorate și atrăgătoare, oferă o viziune foarte frumoasă asupra unei lumi mai bune până în 2030, dar una este inspirarea unei mișcări către un viitor mai sigur, mai durabil și mai prosper pentru toți, și alta este economia globală care are dificultăți în a se îndrepta în direcția bună și s-a dovedit a fi mult mai dificil decât au preconizat arhitecții Agendei 2030. 

Aici intră în scenă sectorul privat, iar rolul acestuia este aproape vital în a iniția, dezvolta și consolida măsurile prevăzute de Agenda 2030. Este un demers care decide viitorul Planetei și a resurselor, demers care necesită implicarea reală a tuturor.  În acest sens, guvernele, mediul de afaceri, organizațiile societății civile, autorități locale trebuie să își unească eforturile pentru implementarea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă.  

UN High-level Political Forum (HLPF) este evenimentul anual care oferă oportunitatea de a discuta implementarea obiectivelor de dezvoltare globală. În acest an, evenimentul a avut loc între 9 și 18 iulie, la New York.  47 de țări  - reprezentând atât națiuni dezvoltate, cât și țări în curs de dezvoltare - s-au reunit pentru a prezenta revizuirile naționale voluntare (VNRs) ca parte a implementării obiectivelor de dezvoltare durabilă.  

Aceste revizuiri voluntare se axează pe schimbul de experiențe, inclusiv despre acțiuni implementate cu succes, provocări și lecții învățate, în vederea accelerării punerii în aplicare a Agendei 2030.  Concluziile forumului au fost clare – implicarea sistematică a sectorului privat în revizuirile naționale voluntare este un pas foarte important în angajarea formală a afacerilor în ceea ce a fost, până de curând, un proces exclusiv interguvernamental.

Acest angajament este cu adevărat important întrucât demonstrează faptul că rețelele locale sunt recunoscute din ce în ce mai mult de către guverne, fiind vocea afacerii la nivel local.  Și există multe exemple despre modul în care colaborarea oamenilor de afaceri, a societății civile cu guvernele și administrațiile locale poate accelera recuperarea decalajelor dintre locul în care suntem în prezent și unde trebuie să fim până în 2030.


Ca urmare a acestei conștientizări, se iau și măsuri semnificative - mai mult de 75% dintre companiile prezente la forumul ONU au preluat obiectivele de dezvoltare durabilă și au început să le abordeze din perspectiva propriilor business-uri. 

Dar provocarea în acest moment  este de duce acest progres la scară largă. Nu mai este vorba doar de conștientizare. În acest sens, este necesară susținerea acțiunilor responsabile de afaceri la scară mai largă și este la fel de important ca o parte din impactul social al acestor activități să fie vizibil.

 

În acest moment, o listă de obiective, 17 la număr, sunt în așteptare și numai prin implicarea reală a tuturor ele pot fi atinse. Și România trebuie să fie pregătită pentru această nouă provocare – să se alăture miilor de lideri și sutelor de țări pentru a accelera progresul către Agenda 2030 și pentru a crea o lume mai bună.