-4 Iunie 2021- Știrile săptămânale despre sustenabilitate
Agenția Meteorlogică Mondială- raport privind schimbările climatice
Conform Agenției Meteorologice Mondiale, șansele ca temperatura medie globală să crească peste 1.5 grade celsius față de nivelul pre-industrial sunt din ce în ce mai mari în următorii cinci ani. Pragul de 1,5 grade celsius a fost stabilit ca o țintă dezirabilă de către țările care au semnat Acordul de la Paris pentru a limita creșterea temperaturilor globale, în vederea prevenției schimbărilor permanente care pot amenința viața pe pământ. Acordul propune limitarea creșterilor de temperatură la 2 grade celsius sau mai puțin.
Conform Secretarului General al Agenției Meteorologice Mondiale, "Creșterea temperaturilor înseamnă mai multă gheață topită, niveluri ale mării mai ridicate, mai multe valuri de căldură și alte fenomene climatice extreme, având impact asupra securității alimentare, sănătății, mediului și asupra dezvoltării sustenabile." Abordarea schimbărilor climatice este o prioritate în agenda Summit-ului pentru Lideri G7, care va fi găzduit de către Marea Britanie între 11 și 13 Iunie.
Studiu aprobat de Națiunile Unite recomandă reducerea emisiilor de metan pentru evitarea încălzirii globale
Evaluarea Globală a Metanului scoate în evidență beneficiile reduceri emisiilor de metan, o componentă cheie a smogului. Acest studiu a fost realizat de Coaliția pentru Climat și Aer Curat, un parteneriat global al guvernelor și al agenților non-guvernamentali în colaborare cu Programul pentru Mediu al Națiunilor Unite.
"Reducerea metanului este cea mai puternică pârghie pe care o avem la dispoziție pentru a încetini schimbările climatice în cursul următorilor 25 de ani, fiind complementară eforturilor necesare pentru reducerea emisiior de dioxid de carbon. Beneficiile asupra societății, economiilor și asupra mediului sunt numeroase și depășesc cu mult costul" a declarat Inger Andersen, Directorul Executiv al Programului pentru Mediu al Națiunilor Unite. Majoritatea emisiilor de metan cauzate de om provin din trei sectoare: combustibi fosili, precum procesarea petrolului și a gazelor, gropi de gunoi și deșeuri, dar și din agicultură.
Evaluarea identifică soluții disponibile imediat care ar reduce emisiile de metan cu 30% până în 2030, în principal în domeniul combustibililor fosili. Majoritatea soluțiilor propuse, în jur de 60%, au costuri reduse, iar jumătate dintre acestea au "costuri negative" ceea ce înseamă că implementarea lor aduce câștiguri financiare.