Primeste articolele pe e-mail!

Ai fost abonat cu succes!
Te rugam sa incerci din nou mai tarziu!

Conferința Pentru Schimbări Climatice COP 26

Anul acesta, Conferința privind Schimbările Climatice a Națiunilor Unite a avut loc între 31 Octombie și 12 Noiembrie, în Glasgow, Marea Britanie. (COP26) Națiunile Unite organizeză de aproape trei decenii Conferințe privind Schimbările Climatice, numite COP-uri, care este un acronim pentru "Conferința partidelor". Conferința din acest an a fost cea de-a 26-a ediție a acestui eveniment, astfel purtând denumirea de COP26. În calitate de președinte al COP26, rolul Marii Britanii a fost acela de a aduce în mod imparțial alte țări, cât și Uniunea Europeană care operează ca un întreg, la o înțelegere privind asumarea acțiunilor necesare pentru limitarea încălzirii globale la țina de 1,5 grade.

COP 26 a urmărit asumarea următoarelor obiective de către țările participante:

  1. Securizarea emisiilor globale zero până la jumătatea secolului și păstrarea potențialului de realizare a țintei de 1,5 grade.

Țările participante au nevoie să stabilească ținte ambițioase pentru reducerea emisiilor până în 2030, astfel încât să se alinieze la atingerea emisiilor globale zero până la jumătatea secolului. Pentru îndeplinirea acestor ținte, țările vor fi nevoite să:

  • accelereze eliminarea treptată a cărbunelui
  • reducă defrișările
  • accelereze trecerea la vehicule electrice
  • încurajeze investițiile în surse de energie regenerabile
  1. Adaptarea pentru protejarea comunităților și a habitaturilor naturale

Climatul global trece prin schimbări care vor continua chiar și după reducerea emisiilor, iar aceste schimbări au potențialul de a genera efecte devastatoare.

Astfel, în cadrul COP26, țările care se confruntă cu schimbările climatice au fost încurajate să:

  • protejeze și să restaureze ecosistemele
  • construiască sisteme de avertizare și apărare, infrastructură și agricultură rezilientă pentru a evita pierderea locuințelor, a locurilor de muncă și chiar pierderea vieților.
  1. Mobilizarea finanțelor

Pentru îndeplinirea primelor două obiective descrise mai sus, țările dezvoltate trebuie să își respecte promisiunea de a mobiliza cel puțin 100 de miliarde de dolari pe an pentru finanțarea climei până în 2020.

  1. Munca împreună pentru a livra

În cadrul COP26, au fost propuse următoarele:

  • finalizarea Regulamentului de la Paris (regulile detaliate care fac Acordul de la Paris să fie operațional)
  • accelerarea acțiunilor pentru abordarea crizei climatice prin colaborarea dintre guverne, întreprinderi și societatea civilă.

De asemnea, în cadrul COP26, Pactul Climatic de la Glasgow a fost semnat de peste 190 de țări. Acest pact se bazează pe următoarele elemente:

  • o înțelegere privind reevaluarea țintelor climatice în 2022 pentru păstrarea potențialului de realizare a țintei de 1,5 grade celsius stabilte în cadrul Acordului de la Paris
  • prima includere din istorie a unui angajament de limitare a folosirii cărbunelui ca sursă de energie.
  • un angajament privind finanțarea pentru climă în cazul țărilor în curs de dezvoltare