Primeste articolele pe e-mail!

Ai fost abonat cu succes!
Te rugam sa incerci din nou mai tarziu!

Cum afectează schimbările climatice Obiectivele de Dezvoltare Durabilă?

În data de 16 Iulie 2019, a avut loc Forumul Politic de nivel înalt al Națiunilor Unite pentru Dezvoltare durabilă, cea mai mare întrunire anuală care măsoară progresul realizat în direcția Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Forumul s-a încheiat cu chemări la acțiune legate de schimbările climatice, acestea fiind un factor critic în atingerea obiectivelor.

Schimbările climatice sunt mai mult decât doar un Obiectiv de Dezvoltare Durabilă din cele 17. Acestea sunt un multiplicator de amenințare, cu potențialul de a înrăutăți cele mai grele provocări ale umanității, incluzând sănătatea, sărăcia și foamea.

Ovais Sarmad, deputat adjunct executiv al departamentului de schimbări climatice al Națiunilor Unite a spus în cadrul evenimentului:

"Nu avem timp de pierdut, iar acțiunile imediate legate de mediu sunt absolut critice și necesare. Ce aduce beneficii pentru cei vulnerabili, aduce beneficii pentru noi toți."

Două rapoarte au fost lansate în timpul forumului. În ziua deschiderii a fost lansat raportul anual pentru măsurarea progresului Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, care a venit cu avertizări legate de faptul că schimbările climatice sabotează progresul agendei de dezvoltare durabilă, amenințând să inverseze multe dintre formele de progres realizate de-a lungul ultimelor decenii, care au îmbunătățit calitatea vieții oamenilor.

Al doilea raport legat de securitatea alimentelor și nutriție a fost lansat cu o săptămână mai târziu, iar acesta numește schimbările climatice ca fiind unul dintre principalii factori care potențează nesiguranța alimentară, alături de conflict și inegalitatea economică.

Schimbările climatice și dezvoltarea durabilă au multe legături, iar acest lucru este reflectat de către două acorduri semnate la câteva luni distanță în 2015: Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și Acordul pentru Schimbare Climatică de la Paris.