Primeste articolele pe e-mail!

Ai fost abonat cu succes!
Te rugam sa incerci din nou mai tarziu!

Pactul Ecologic European

În data de 11 Decembrie 2019, Comisia Europeană a lansat un comunicat privind Pactul Ecologic European. Acesta este o nouă strategie de creștere care are ca scop transformarea Uniunii Europene într-o societate corectă și prosperă, cu o economie modernă, eficientă și competitivă, lipsită de emisii de gaze cu efect de seră până în 2050 și în care creșterea economică este independentă de folosirea resurselor.

Pactul include o serie de obiective strategice, care să orienteze țările membre ale Uniunii spre sustenabilitate. Până în vara anului 2020, Comisia va prezenta un plan pentru creșterea țintelor de reducere a emisiilor până în 2030 cu cel puțin 50%.

Aceasta va adopta de asemenea și o nouă strategie pentru adaptarea la schimbările climatice. În luna Martie a anului 2020, se va adopta o nouă strategie industrială Europeană și un nou plan de acțiune în vederea tranziției către economie circulară.

Confrom comunicatului, decarbonizarea sistemului energetic este critică pentru atingerea obiectivelor climatice în 2030 și 2050. Producția și folosirea energiei în cadrul sectoarelor economice constituie 75% din emisiile europene de gaze cu efect de seră.

Atingerea neturaltății climatice și transformarea spre economie circulară necesită mobilizarea completă a industriei, afirmă comunicatul Comisiei.

Comisia avertizează că e nevoie de o perioadă de 25 de ani pentru a transforma sectorul industrial. Pentru a fi aliniați la obiective până în 2050, e nevoie de acțiuni și decizii în următorii 5 ani.

Industria chimică, industria oțelului și industria cimentului sunt indispensabile pentru economia Europeană, iar decarbonizarea și modernizarea acestui sector este esențială.

În vederea tranziției spre economia circulară, se va implementa o politică pentru produse sustenabile. Aceasta va prioritiza reducerea și refolosirea materialelor înainte de procesul de reciclare a acestora. Deși planul pentru economie circulară va călăuzii tranziția tuturor sectoarelor, acțiunile vor fi concentrate în special pe sectoarele care folosesc resurse în mod intesiv: construcții, textile, plastice și electronice.

O politică pentru produse sustenabile are potențialul de a reduce deșeurile în mod semnificativ, afirmă comunicatul Comisiei.

Uniunea Europeană și statele membre se vor angaja întu-un "val de renovare" a clădirilor publice și private, menit să îmbunătățească performanțele energetice ale clădirilor. Legislația privind performanța energetică a clădirilor va fi implementată, iar implementarea acesteia va fi monitorizată riguros. Comisia afirmă că Uniunea Europeană trebuie să crească producția surselor alternative de energie, având în vedere că sectorul transportului e responsabil pentru un sfert din emisiile gazelor cu efect de seră ale Europei. Prețul mijloacelor de transport trebuie să reflecte impactul pe care acestea le au asupra mediului și sănătății. Un cumul de măsuri se vor ocupa de emisii, congestia urbană și transportul public. Strategia "de la Fermă la Furculiță" are ca scop reducerea pesticidelor, fertilizatoarelor chimice și a antibioticelor în producția de hrană. Strategia este parte din tranziția spre economia circulară și are ca scop stimularea consumului de hrană sustenabilă și promovarea hranei sănătoase, la prețuri corecte. Noua strategie Europeană pentru Păduri va avea ca obiective cheie regenerarea și conservarea pădurilor Europene.

Până în 2021, Comisia va adopta și un plan pentru poluare zero a aerului, apelor și solului.

Pe lângă toate aceste elemente, un Plan European pentru Investiții Sustenabile va fi prezentat în viitorul apropiat, alături de un "Mecanism pentru o Tranziție Justă".