Poluarea și schimbările climatice cresc riscul de "penalizări climatice"
Buletinul Calității Aerului și al Climatului redactat de către Organizatia Meteorologică Mondială avertizează că interacțiunile dintre poluare și schimbările climatice pot aduce "penalizări climatice" pentru sute de milioane de oameni. "Penalizările climatice" se referă la intensificarea schimbărilor climatice pe măsură ce acestea afectează aerul pe care oamenii îl respiră.
Secretarul General al OMM, Petteri Taalas și-a exprimat îngrijorarea pe acest subiect: "Pe măsură ce globul se încălzește, focurile sălbaitce și poluarea asociată a aerului sunt de așteptat să crească, chiar și în cazul unui scenariu cu emisii reduse. Pe lângă impactul asupra vieților omenești, aceste aspecte vor afecta ecosisteme întregi, pe măsură ce poluanții din aer vor ajunge din atmosferă pe suprafața pământului."
Buletinul explică faptul că arderea combustibililor fosili generează oxid de nitrogen, care poate reacționa cu lumina soarelui pentru a forma aerosoli de ozon și de nitrat. Acești poluanți din aer pot influența în mod negativ sănătatea ecosistemelor, incluzând apa curată, biodiversitatea și stocarea carbonului.
Schimbările climatice pot exacerba poluarea cu ozon, cauzând efecte negative asupra sănătății și afectând sute de milioane de vieți.
Al șaselea raport de evaluare redactat de Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice oferă scenarii privind evoluția calității aerului pe măsură ce temperaturile continuă să crească în decursul acestui deceniu.
Dacă emisiile de gaze de seră rămân ridicate, în așa fel încât temperaturile să crească cu 3° C față de nivelurile preindustriale până în a doua jumătate a secolului 21, este de așteptat creșterea nivelurilor de ozon de suprafață în zonele deosebit de poluate, în special în Asia.
Emisiile din combustibili fosili vor cauza creșteri ale cantităților de ozon, care cel mai probabil vor declanșa valuri de căldură, care la rândul lor vor amplifica poluarea aerului.
Pentru a evita toate aceste efecte negative, GISC recomandă eforturi pentru a ne alinia la un scenariu cu emisii scăzute de carbon.