Primeste articolele pe e-mail!

Ai fost abonat cu succes!
Te rugam sa incerci din nou mai tarziu!

Salvarea mediului: o cursă contra cronometru

Înainte de Conferința pentru Schimbările Climatice ținută de Națiunile Unite din Madrid (2-13 Decembrie), Parlamentul European a aprobat o rezoluție care declară stare de urgență pentru climat și mediu în Europa și la nivel internațional. Parlamentul European susține că țările europene ar trebui să își dubleze contribuția la Fondul Verde pentru Climat. Statele Europene sunt cei mai mari finanțatori publici din domeniul climatic și bugetul acestora ar trebui să fie aliniat la angajamentele internaționale asumate de Europa. Parlamentul a lansat un apel la acțiune care cere țărilor din Uniune să anuleze toate subvențiile directe sau indirecte pentru combustibili fosili până în 2020. Prima "lege climatică" Europeană ar genera un obiectiv cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic pentru atingerea unui nivel net zero de carbon până în 2050, iar emisiile de gaze de seră ar fi înjumătățite până în 2030, prin intermediul unui set de propuneri care sunt discutate de comisia Europeană. Trei sferturi din transportul de pe drumuri ar trebui să fie mutat pe șine și apă iar prețurile ar trebui să fie adaptate pentru a reflecta carbonul generat de diversele moduri de transport. De asemenea, mașinile ar fi supuse unor noi standarde de poluare.

Propunerile sunt parte din "Înțelegerea Verde", piesa de rezistență din planul de acțiune al comisiei. Un alt obiectiv cheie va fi tranziția spre forme de transport fără emisii alături de reforma politicilor pentru agricultură și noi strategii pentru industria Europeană.

Reducerea emisiilor de carbon este un scop principal, dar pentru unele țări, acesta va fi greu de atins. Polonia este unul dintre exemple, datorită faptului că aceasta se bazează încă foarte mult pe energia obținută din cărbune.

"Ținta de reducere a emisiilor de carbon cu 55% cerută de Comisia Europeană și de guverne, nu este încă aliniată la obiectivul de 2 grade" a spus Sebastian Mang, consultatul pe politici climatice al biroului European Greenpeace.

Wendel Trio, directorul Rețelei pentru Acțiune Climatică Europeană a spus că "Parlamentul trebuie să încurajeze acțiuni reale și imediate. Uniunea Europeană trebuie să crească ținta de reducere a emisiilor până la cel puțin 65% și să adopte politici și măsuri care pot reduce emisiile imediat."