BUILDING OUR SUSTAINABLE FUTURE - soluții sustenabile pentru mediul construit
WEBSITE-UL PROIECTULUI: www.sustainablebuilding.ro
ARDLD – Asociația Română pentru Dezvoltare Locală Durabilă în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului României prin Departamentul de Dezvoltare Durabilă, organizează ciclul de conferinte: Building our Sustainable Future - soluții sustenabile pentru mediul construit
Proiectul "BUILDING OUR SUSTAINABLE FUTURE - Soluții Sustenabile pentru mediul construit" este un proiect inițiat de ARDLD în anul 2022 și aflat anul acesta la a treia editie. Importanța acestui proiect a fost deja confirmată de succesul primelor ediții și astfel – ca o confirmare a valorii acestui proiect - ediția din 2024 se va desfășura în parteneriat cu Departamentul de Dezvoltare Durabilă al Guvernului. Proiectul se concentrează pe informarea, conștientizarea și responsabilizarea cadrelor din învățământul universitar, a specialiștilor din administrație, companii publice și companii private, a studenților, masteranzilor și doctoranzilor din domenii conectate direct sau indirect cu problematica mediului construit, a reprezentanților societății civile dar și a publicului larg în ceea ce privește problematica legată de impactul mediului construit asupra îndeplinirii țintelor stabilite de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă la nivel Global, interacțiunea dintre mediul construit și mediul natural și legătura dintre mediul construit și calitatea vieții. Proiectul vizează crearea legăturilor parteneriale, de colaborare și conlucrare dintre mediul academic, mediul privat, societatea civilă și administrația publică locală și centrală.
Mediul construit este responsabil pentru o parte semnificativă a consumului nostru de energie și resurse: 50% din toate materialele extrase, 30% din consumul de apă, 40% din consumul de energie și 36% din emisiile de CO2 în faza de utilizare. În același timp, carbonul încorporat în mediul construit a fost estimat la 10-12% din totalul emisiilor de carbon din mai multe state membre ale Uniunii Europene. Deșeurile din construcții și demolări reprezintă unul dintre cele mai grele și mai voluminoase (25%-30 %) fluxuri de deșeuri generate în UE.
Această problemă generală poate fi analizată din perspectiva următoarelor elemente:
Eficiența energetică/ Decarbonizarea/ Economia circulară și utilizarea eficientă a resurselor în mediul construit/ Inovația și abordarea holistică/ Responsabilitatea colectivă / Implicarea cetățenilor în actiuni concrete menite să asigure sustenabilitatea mediului construit
Deși pare că este un domeniu rezervat specialiștilor, mediul construit reprezintă un factor extrem de important pentru viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. Petrecem 85% din timpul vieții noastre într-un spațiu construit și asta ne afectează direct calitatea vieții. De aceea conștientizarea acestui rol determinant și educația referitoare la sustenabilitatea mediului construit reprezintă elemente fundamentale pentru implicarea în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă la nivel global.
Proiectul "BUILDING OUR SUSTAINABLE FUTURE - Soluţii Sustenabile pentru Mediul Construit" oferă publicului țintă oportunitatea de a înțelege problematica extrem de complexă a mediului construit, legătura directă dintre sustenabilitatea mediului construit şi atingerea ţintelor stabilite de ODD .
Programul pentru EDIȚIA 2024 va fi următorul:
24.09.2024 CONFERINȚA DE PRESĂ LA SEDIUL GUVERNULUI
02.10.2024 CONFERINȚA REGIONALĂ IAȘI
10.10.2024 CONFERINȚA REGIONALĂ BUCUREȘTI
Conferințele regionale vor avea o sesiune plenară de deschidere cu intervenții ale organizatorilor, autorităților locale și centrale, asociațiilor profesionale și patronale, etc.
Această deschidere va fi urmată de:
PANEL 1 - Sesiune de prezentări despre Materiale, echipamente şi tehnologii pentru construcţii sustenabile
- materiale sustenabile pentru industria construcţiilor;
- echipamente şi tehnologii pentru calitatea apei;
- soluţii pentru creşterea calităţii aerului;
- iluminat şi confort vizual;
- materiale, echipamente şi tehnologii pentru asigurarea confortului termic;
- materiale, echipamente şi tehnologii pentru confort fonic;
- eficienţa energetică a clădirilor: o abordare multidisciplinară.
PANEL 2 - Sesiune de prezentări despre Abordarea holistică a mediului construit şi tranziţia spre sustenabilitate
- ciclul de viaţă al construcţiilor;
- mediul construit şi calitatea vieţii;
- rezilienţa mediului construit: condiţie esenţială a rezilienţei comunităţilor;
- circularitate;
- flexibilitate;
- cognitivitate;
PANEL 3 - Sesiune de prezentări despre Instrumente de politică publică pentru un mediu construit sustenabil (legislație, reglementări tehnice, reglementări administrative, normative tehnice - prezent şi perspectivă)
În cadrul acestor sesiuni de prezentări vom avea ca speakeri invitaţi de marcă, specialişti de nivel internaţional din România, Spania, Germania, Franţa, Austria, Polonia, etc. care vor prezenta soluţii tehnice, materiale, echipamente, tehnologii şi exemple de bună practică/proiecte unde acestea au fost implementate. Prezentările vor fi realizate de către reprezentanţi ai unor companii de nivel global, reprezentanţi ai unor companii importante de pe piaţa româneasca, ai mediului academic, a unor organizaţii profesionale, specialiști de renume din domeniul construcțiilor si domeniile conexe. De asemenea vor participa reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale și locale precum și ai unor instituţii publice care au competenţe în domeniul investițiilor, fondurilor europene, construcțiilor și în domeniile conexe.
În zona în care se vor desfășura lucrările conferinței va fi organizată o expozitie și o zonă cu ateliere specializate :
Expoziție materiale, echipamente și tehnologii sustenabile și inovative pentru mediul construit.
Ateliere specializate - materiale, echipamente şi tehnologii pentru mediul construit
În cadrul acestei activităţi vor fi prezentate participanţilor o parte dintre materialele descrise în expunerile din cadrul conferinței. Participanţii vor avea astfel ocazia să interacţioneze direct cu materialele şi să fie iniţiaţi în aplicarea tehnologiilor şi soluţiilor prezentate în expuneri.
Pe parcursul evenimentului va fi difuzată producţia video cu tema: “ Mediul construit - perspective 2050”. Această producție va prezenta viziunea ARDLD asupra mediului construit în perspectiva unui viitor sustenabil, va contribui la o mai buna întelegere a mediului construit și a interacțiunii dintre mediul construit și mediul natural dar și a legăturii directe dintre mediul construit și calitatea vieții. Scopul acestui proiect este de a agrega masa critică de competență necesară pentru schimbarea paradigmei în felul în care proiectăm și construim și de a identifica soluțiile prin care să transformăm mediul construit astfel încât să devină parte integrantă a unui viitor sustenabil.
Începând cu anul 2025 proiectul va cuprinde organizarea a 7 conferințe regionale corespunzătoare regiunilor de dezvoltare (Nord Est, Sud Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru) și respectiv a unui SUMMIT INTERNAȚIONAL la București.