Primeste articolele pe e-mail!

Ai fost abonat cu succes!
Te rugam sa incerci din nou mai tarziu!

Documentul de reflecție privind o Europă mai sustenabilă până în 2030

Pe 30 ianuarie 2019, Comisia Europeană a publicat documentul de reflecție privind Europa Sustenabilă. Aceasta se concentrează asupra principiilor fundamentale ale politicii pentru tranziția spre sustenabilitate, care includ trecerea de la economia liniară la cea circulară, corectarea dezechilibrelor din sistemul nostru alimentar, susținerea energiei regenerabile, a clădirilor pasive, încurajarea mobilității non poluante și asigurarea corectitudinii acestei tranziții, fără ca cineva să rămână.

Cartea urmărește, de asemenea, și factorii de decizie orizontali, care trebuie să sprijine tranziția spre sustenabilitate, inclusiv educația, știința, tehnologia, cercetarea, inovarea și digitizarea; finanțe, prețuri, impozitare și concurență; comportamentul responsabil al afacerilor, responsabilitatea socială corporativă și noile modele de afaceri; comerț deschis și bazat pe reguli; guvernanța și coerența politicilor la toate nivelurile.

Cartea se încheie subliniind importanța respectării unanime a unui traseu comun în tranziția spre sustenabilitate, altfel politicile noastre vor avea doar un impact limitat asupra planetei. 

În aprilie 2019, se publica și setul de concluzii, intitulat „Către o Uniune tot mai durabilă până în 2030. Acesta vine ca urmare a Documentului de reflecție publicat la sfârșitul lunii ianuarie de către Comisia Europeană și prezintă în 27 de articole viziunea statelor membre pentru implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Cele două documente oferă liniile generale care ar putea sta la baza unei Strategii europene pentru implementarea Agendei 2030, de altfel solicitată prin Concluziile Consiliului UE. Comisia este îndemnată să realizeze un astfel de document, care să fie cuprinzător și să definească obiective, termene, dar să și propună măsuri concrete pentru implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Cele 27 de articole aprobate de către Consiliu au potențialul de a modela viitorul politicilor publice europene în domenii cheie, întrucât face referire la cei 3 piloni ai dezvoltării durabile: economic, social și mediu.  De asemenea, acestea vor sta la baza discuțiiilor pentru formularea Agendei strategice a viitoarei Comisii Europene.